Zahájí americký dron třetí světovou?

Ruská federace, podle ruského prezidenta Vladimíra Putina, skutečně předběhla masivní útok Ukrajiny na Donbass, a to o pouhé 2 dny. Ukrajinský prezident Zelenskij to už nejen nepopírá. Naopak, včera na svém videu potvrdil, že Ukrajina vede válku proti Donbassu od roku 2014. Rusko se pro změnu netají s tím, že neválčí s Ukrajinou, kde probíhá speciální operace s maximální snahou šetřit civilisty, což RF říká od počátku této akce. Opravdová válka se podle Ruska připravuje na jiném poli.

Skutečná válka je podle nejvyšší ruské politické a vojenské špičky i vojenských expertů (nejen ruských)  vedena „sjednoceným Západem“ proti Ruskě federaci. A jestli se potvrdí, že do konflitu budou nasazeny moderní zbrně NATO, například drony MQ-9 Reaper americké výroby s hodně dlouhou dráhou letu, pak to podle Ruska znamená, že NATO vstoupilo do přímé války s Ruskem, protože řízení těchto průzkumně-útočných BLP má být prováděno americkou armádou a z území NATO. Posunování těmito stroji mezi Polskem a Pobaltím a zpět navíc vede k úvahám, o co Američanům jde, protože tento BPL, v určité modifikaci je určen nejen pro pozemní, ale  i pro námořní cíle, včetně ponorek.

A článek 5 alianční smlouvy? Česky řečeno, „nezájem“. Poláků se týkat nebude.  Ona proslulá „pětka“ totiž platí pouze v případě, že stát, či několik států NATO bylo napadeno, nikoli, že napadl nebo napadly. A tak stejně jako v případě Ukrajiny, se Poláci mohou dozvědět, že je Evropa a USA morálně podpoří a dodají jim i zbraně – samozřejmě na úvěr (v případě Ukrajiny, to byly zbraně takřka či skutečně na odpis), ale bojovat za ně nikdo nebude. Pan Voloymyr Zelenskij to už nejspíš pochopil a jeho výkřiky jsou čím dál agresivnější.

Celkem byly vivnuty tři varianty tohoto BPL:

  • MQ-9A Reaper – Základní verze dronu.
  • MQ-9B SkyGuardian – Varianta schopná operací v oblastech s civilním leteckým provozem. To usnadňuje její export. Objednána Austrálií, Belgií a Velkou Británií (Protector RG Mk.1). Dá se složit do přepravního kontejneru,což umožňuje nenápadnou přepravu BLP.
  • MQ-9B SeaGuardian – Subverze MQ-9B specializovaná pro námořní operace. Může být nasazena do průzkumu, námořního a protiponorkového boje, či misí HADR a SAR. – zdroj Wikipedie

Pro nás je ale v tuto chvíli důležitý i jiný údaj ze stejného zdroje, kde si lze přečíst celkové podrobnější charakteristiky tohoto dronu: „Letadlo, včetně jeho zbraňových systémů, je monitorováno a kontrolováno posádkou z pozemního řídícího střediska.“ Tedy v tomto případě z USA nebo země NATO, leč vždy výhradně s americkou  „posádkou“. V Americe Reaper kromě  armády používá také CIA, pohraniční stráže, ale i NASA. Žádná ze zemí střední Evropy tyto drony nenakoupila, i když Polsko se na ně třese doslova jako sulc. Že jsou Poláci takřka psychicky ujetí svou fantazijní vizí Polska „od morža do morža“, ví snad celý svět, nicméně je otázka, zda si oni uvědomují co by se stalo, kdyby se tento dron chystal odstartovat z jejich území. Jestli si navíc někdo myslí, že by USA svěřili Polákům monitorování a řízení dronu, pak jsou na velkém omylu, protože tato řídící centra zůstanou v rukou USA, maximálně Velké Británie. Na to také varovně zdvíhali prot vojenští experti z pořadu ruské televize „60 minut“. Podle nich to už může být zcela zřetelně vnímáno jako přímý vstup NATO do vojenského střetu s Ruskem.

Bylo – nebylo?

Možná děláme z komára velblouda a velmoci (mopsla zvaného EU nepočítejme) si jen budou poměřovat síly (trička, pipíky). Nicméně, USA se  zatím nepodařilo vyprovokovat Rusko k tomu, aby použilo své novější zbraně, a tak tápou, co že má Rusko vlastně za zbraně, které vypadjí velmi hrozivě. Možná se o to pokusí vypuštěním těchto dronů do konfliktu na Ukrajině, například z území Polska (nicméně to může být kdekoli, na území Aliance.). Vezmou-li to Rusové jako odstartování války ze strany NATO, pak jsme ale na tom dost bídně, protože my máme na svém území mnohonárodní centrum pro kontrolu i monitoring satelitů a dalších vzdušných objektů, ale také mezinárodní centrum logistiky NATO.

Stává se ale také zřejmější, proč prezident Vladimír Putin varoval, že za případný atak to, česky řečeno, „neslíznou“ jen země odkud zbraň přiletěla, ale kdo byl skutečným odesilatelem.  Nicméně, v případě, že bude Rusko potřebovat zbavit NATO očí, uší a  logistiky (což bývá prvořadé), mohlo by nám být asi vcelku jedno, zda následně vznikne či nevznikne Kurčatův průplav mezi Kanadou a Mexikem.

A to je prosím jeden blbý dron, zvaný původně Predátor. Otázka zní – koho má vlastně ulovit? Zdá se, že zub má nabroušený zejména na Slovany.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..