Aby ani moucha neprolezla! Ruský prezident zrušil ofenzívu katakomb na závodě Azovstal

Zrušte ofenzívu Azovstalu! Ale zajistěte, aby ani moucha odtud neprolezla! Takový rozkaz vydal ve čtvrtek Vrchní velitel vojsk a prezident Ruské federace Vladimír Putin na své schůzce s ministrem obrany Sergejem Šojgu, který mu přišel raportovat, že ukrajinskou stranou nejmohutněji opevněné město Mariupol je dobyto.

Obsazený ukrajinskou stranou je už pouze závod Azovstal nedaleko od Mariupolu. Podle slov ministra obrany, v maximálně opevněných katakombách se ukrývají zhruba dvě tisícovky ukrajinských radikálů uskupení Azov.

Své rozhodnutí odůvodnil prezident snahou šetřit životy ruských vojáků. Nepovažuje za nutné, aby ruští vojáci v katakombách riskovali životy. Podle něj je nyní třeba, aby obklíčení Azovstalu bylo tak pevné, aby „ani moucha neprolezla“.

Vrchní velitel zároveň vyslovil předpoklad, že tato situace bude trvat zhruba 3-4 dny. Za tu dobu rozkázal, aby byla radikálům Azovu umožněno vzdát se s tím, že jim bude podle pravidel zacházení s vojenskými zajatci zachován život a bude s nimi zacházeno důstojně podle všech oficiálních mezinárodních dohod a bude jim poskytnuta potřebná zdravotnická péče.

Situaci, podle ministra Šojgu, komplikuje skutečnost, že podle tvrzení radikálů Azov, mají být v těchto katakombách také zhruba dvě stovky civilistů, mezi nimiž mají být i děti. Přesto, že ruská strana opakovaně vytvářela koridor pro odchod civilistů, Azov odmítl civilisty propustit.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..