Pravda a lži kolem platby v rublech za ruský plyn

Zase nám naši politici a média lžou a český národ na to skáče. Prý Rusko nemá právo požadovat platby v rublech, protože to není ve smlouvě. Na Slovensku už jsou chytřejší a souhlasili, že v rublech platit budou. Evropské země jedna za druhou postupně začínají souhlasí s platbou v rublech. Budou muset tyto země shánět ruble a málem je „převážet v taškách či kufrech? Nikoli. Ale vichřice lží, která se kolem toho roztočila, fouká na český národ z každé české televizní či počítačové obrazovky. O co tu ale ve skutečnosti jde?

Proč sjednocený Západ tak řve, a hlavně USA? Začněme tím, že Západ jako první zmrazil ruská aktiva ve výši 350 miliard amerických dolarů. Jinými slovy je (pod rouškou sankcí) prostě ukradl. V tom okamžiku by jiná země nejspíš „klekla“. Ne tak Rusko, které veškeré zlato a jiné drahé kovy převedlo už před drahným časem na vlastní území, kam na ně západní zloději nedosáhnou. Nicméně, řešit to Rusko muselo, protože většinou byly ty ukradené peníze prostředky, které Rusko dostávalo za dodávky plynu. A nechávat se okrádat dál, Rusko už nemíní. Drzost, že? Západní, zejména anglosaský svět, vždycky žil z toho, že okrádal jiné, parazitoval na jiných, stejně, jako těžil z obou velkých válek, stejně, jako dnes těží z války na Ukrajině, jako dříve z války v Iráku, Libyi, v Kosovu, apod.

Ale vraťme se k platbě v rublech za plyn. Jak to vlastně probíhá a v čem je skutečný problém pro „sjednocený Západ“?

I nadále budou země platit v eurech, ale do banky na území Ruska a do Moskevské burzy

Na úvodním obrázku je schéma, jak má ten transfer probíhat. Tak si o tom něco povězme.

Z Gazpromu postupuje plyn kupujícímu, tedy vlastník plynu prodává svou komoditu, svůj (státní) majetek. Kupující posílá peníze v eurech na účet Gazprom-banky, tedy do banky, která už má tento účet v Rusku. Odtud postupuje částka k brokerské* společnosti, a pak na Moskevskou burzu. Tedy vše na území Ruska.

Na Moskevské burze dochází ke konverzi eur na ruble a opět přes brokerskou službu, putují peníze na účet vlastníka Gazpromu, samozřejmě už v rublech.

Jinými slovy. Kupující vydává bankovní příkaz, na kterém je zřetelně uvedeno, že tyto peníze (v eurech) už nejdou přímo na účty Gazpromu – který jich má hodně i v různých západních zemích, kde mohou být „zmrazeny“, ale do Gazprom-banky, která je na území a v jurisdikci Ruska. Zároveň, podle tohoto příkazu, postupují peníze na Moskevskou burzu, která je mění na ruble a posílá je vlastníkovi plynu firmě Gazprom přes Gazprom-banku v Rusku. Gazprom-banka dává Gazpromu signál, že platba v rublech dorazila a Gazprom může „otevřít kohout“ s plynem.

V čem je tedy klíčová změna, kvůli které Západ tolik řve? Ve světle současných „sankcí“, třeba pro nic a za nic, kdy tedy Rusko nedávno přišlo o 350 miliard USD (cca 8,4 bilionů Kč), což je zhruba 5letý rozpočet České republiky, Západ prostě „zmrazil“ aktiva, což je ve skutečnosti jen vznešenější výraz pro pojem „ukradl“. Ruské peníze, které byly na tomto účtu, sloužily zejména k obsluze (splácení) úvěrů od západních organizací. Takže Západ ukradl peníze, aby znemožnil Rusku splácet úvěr, a tím se pokusil vyhlásit default Ruska (default by byla v tomto případě vlastně mezinárodně uznaná neschopnost Ruska dostát svým závazkům). Druhou stránkou věci je fakt, že ukradením peněz vlastně Západ získal plyn zadarmo.

Ruský prezident V. Putin na tuto hanebnost reagoval jednoznačně. „Zdarma nikomu nic dávat nebudeme.“ Takže, buď země zaplatí podle ruského požadavku „v rublech“ (vlastně země platí v eurech, ale na ruském území a s převodem na ruble), nebo žádný plyn nedostanou. Je to až tak nepochopitelné?

Takže veškeré informace o tom, že Evropa nebo Česká republika „neseženou ruble“ je lež jako věž. Jen si západní páníčci nechtějí připustit, že doba zlodějny skončila. Mstí se Rusku za to, že se nechce nechat dál okrádat. Je to snad neoprávněný nárok? Copak jsme dospěli už tak daleko, že jsme pozvedli zlodějnu a lži na úroveň „evropských hodnot“?

2 komentáře

  1. DÍKY AUTOROVI ZA POUČNÝ A OSVĚTLUJÍCÍ ČLÁNEK ! ZZDRAVÍM – SVĚTU MÍR A PŘÁTELSKOU SPOLUPRÁCI VŠECH NÁRODŮ !!!

  2. Ta naše vláda je pěknej hnus a kupovat z německé burzy ? Komupak peněz ty na se kurvy za to obdržely že budou držet hubu, to je jak s elektrickým proudem dodá se na burzu a potom ji kupujeme zpět za několikanásobnou cenu a jaderný odpad budem skladovat u nás !!! souhlasím s Putinem . A vůbec se mu nedivím

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..