Rusko a Írán chystají velkou mezistátní smlouvu

MOSKVA – Teherán a Moskva se chystají podepsat velkou mezistátní smlouvu. Informovalo o tom ministerstvo obrany Ruské federace. Informace proběhla po telefonickém rozhovoru mezi hlavou ministerstva Sergeje Šojgu s íránským kolegou Mohammadem Rézou Karájím Aštiani.

„Strany zdůraznily věrnost zásadním principům rusko-íránských vztahů, včetně bezpodmínečné úcty ke vzájemné suverenitě a územní celistvosti, což bude potvrzeno v připravované velké mezistátní smlouvě mezi Ruskou federací a Islámskou republikou Írán“, uvádí se v prohlášení.

Šojgu zdůraznil, že Moskva i Teherán vyvíjí společné úsilí pro vytvoření rovnoprávného, multipolárního světa.

Mimo to strany projednaly aktuální otázky vojenské a vojensko-technické spolupráce a vyměnily si názory a postoje v otázkách regionální bezpečnosti.

Jak uvádí MO RF, telefonický rozhovor proběhl v přátelské atmosféře, čímž se stal dalším krokem v upevnění strategických vztahů Moskvy a Teheránu.

O práci na nové velké smlouvě mezi Ruskem a Íránem proběhly první informace už v září roku 2020, když Vladimír Putin a prezident islámské republiky Ebrahím Raísí projednali tuto otázku na půdě summitu ŠOS (Šanghajská organizace pro spolupráci) v uzbeckém Samarkandu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..