Válka visící „na vlásku“ aneb pokračování Churchillova snu

Jak se zdá, Západ možná začne brzy ládovat Ukrajinu letouny F-16, čistě 4. generace. Dobrý stroj ale, byl vyvinut v roce 1976 a poslední jeho dodávky US Army proběhly v roce 2008 (rychlost 2M). Pak už následovaly modernizované letouny generací 4+.  Problém ale je (a v USA si to dobře uvědomují), že v okamžiku dodání letadel, se NATO (a tedy i my), stává přímým účastníkem válečného konfliktu, který se pouze územně odehrává na Ukrajině, ve skutečnosti ale už jde o přímou válku Západu s Ruskem.

Na Ukrajině Západ (kromě likvidace zastaralých zbraní) od začátku testuje i své stávající zbraně. Měl to zřejmě být takový válečný PR, dokazující, jak jsou západní zbraně a munice efektivní. Něco se ale moc nepovedlo. 

Adorovanému americkému systému Patriot, jak se zdá, přejelo Rusko Kinžálem po krku, takže ten se už na Ukrajinu dodávat nejspíš nebude. Kdo by také pak kupoval systémy za téměř miliardu dolarů, které zlikviduje raketa, v hodnotě (odhadem z otevřených zdrojů) cca 500 tisíc USD. Podle ruských zdrojů vystřelil Kinžál letoun MIG31-K. A systém Patriot nestačil ani  „uhnout“.

MIG 31-K

 Jedna raketa systému Patriot stojí (podle veřejných zdrojů) zhruba 4 miliony USD. Celkově tedy USA poslaly dvojitou salvou doslova do vzduchu 128 milionů USD (2×16). Což, zajímavým způsobem se utrácejí peníze amerických daňových poplatníků. Není také tajemstvím, že v USA patří rozhodující vliv zbrojním koncernům. A pro ty může takový neúspěch Patriot znamenat ztráty v desítkách, ne-li ve stovkách miliard dolarů ze sníženého prodeje, s ohledem na ztrátu důvěry. A to může vážně otřást dnes již i bez toho relativní stabilitou USA. Ukrajinské chvalozpěvy o počtu sestřelených Kinžálů okomentoval ministr obrany Ruska Sergej Šojgu, že Ukrajina sestřeluje podle svých zpráv víc raket, než Rusko vůbec reálně vypustí.

Americké problémy uvnitř země mohou převážit

Bude také záležet na tom, jak dopadne nynější americký problém v kauze lží FBI, protože obvinění vůči Trumpovi o spojení s Ruskem se ukázala být podle oficiální nezávislé zprávy neopodstatněná, a podle zpráv amerických médií, byla kauza vyrobená na zakázku přímo ústředním štábem „demokratů“. Zato se hodně začalo poukazovat na rozkrádání státního rozpočtu rodinkou Bidena, a to nikoli v malém. V tomto světle může dojít k tomu, že se USA budou nuceny už vážně zabývat vlastními problémy, takže milou Ukrajinu pošlou světem. Stejně byla jen jejich mlýnkem na maso proti Rusku. Ve skutečnosti rádoby světového hegemona jinak a nikdy Ukrajina nezajímala.

Navíc USA rozjely další „frontu“ na východě proti Číně, což je finančně také náročná operace. A jestliže se proces dedolarizace bude vyvíjet současným tempem, pak i „východní fronta“ může být záhy odsouzena k zániku. Proto USA už dost nevybíravě tlačí své evropské vazaly pomáhat Ukrajině za každou cenu, bez ohledu na to, jaké problémy to evropským národům přinese. A řekněme rovnou, že česká vrchnost se vydatně snaží páníčkovi ze Zalouží vyhovět. A vlastní národ také není v ohnisku její pozornosti.

USA evidentně svou roli světového hegemona nezvládly. Východiskem pro ně může být eventualita, že se stanou hegemonem Evropy. Zřejmě proto vnucují své vojenské základny všude po Evropě, i tam, kde je nechtějí. Někomu přece Amerika vládnout musí. Z koho by jinak tahala peníze na svůj astronomický dluh? Evropští občané si navíc nadvládu Američanů na základnách budou platit z vlastních daní.  Evropu se ale USA podařilo ožebračit, za pomoci místní vrchnosti, do té míry, že i to už může být málo. Co dál? Vyhlásit bankrot ve stylu „všem komu dlužím, dluhy odpouštím“?

Z toho všeho, zdá se, vedou jen dvě cesty. Buďto začne být Zelenskij přesvědčován evropskými zeměmi (a podle některých zpráv se to už potichu děje), aby zahájil mírová jednání, dokud ještě vůbec může a má o čem jednat, nebo plnohodnotná válka, na které, jak se už stalo zvykem, USA budou chtít opět za Velkou louží, vydělat. Zbytek světa, jako obvykle, Američany zajímat nebude. A ten evropský nemusí dopadnout dobře. Ona sama představa, jak nepřipravení evropští mamánci válčí za svou Vlast je mírně řečeno absurdní, ne-li tragická. Světový mír tak doslova „visí na vlásku“.  Že by se šílený sen Churchilla, aby Západ zaútočil na Rusko (tehdy SSSR) začal naplňovat?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..