Holub doupňák, který byl v Moskvě považovaný za vyhynulého, navštívil místní park

Клинтух / Columba oenas

Holuba doupňáka, považovaného v Moskvě za vyhynulý druh, objevili v přírodně-historickém parku „Moskvorecký“. Informovala o tom Hospodářská správa Moskvy ve svém Telegramu.

Holub doupňák patří k nejranějším lesním holubům. „Klintuch“, jak se mu říká v Rusku, se rozhodl poctít svou návštěvou Moskvorecký park během jarního přeletu ze zimoviště domů, do evropské části Ruska. Pro metropoli je to velmi vzácný druh, je zařazen do červené knihy v nulové kategorii, jako pravděpodobně na území Moskvy vyhynulý. I když dříve tento pták běžně hnízdil v zelených porostech přírodních lokalit hlavního města“, uvádí Hospodářská správa Moskvy.

Holub doupňák, jak už napovídá jeho název, hnízdí v doupatech, nezřídka vydlabaných datlem černým, v dutinách stromů, nepohrdne ale ani králičí norou. Svá zimoviště má nejčastěji v západní a jižní Evropě. I když žije na území většiny Evropy až po západní Sibiř, a existuje také v severozápadní Africe, v Moskvě už nebyl spatřen mnoho let.

Jako holub lesní patří také u nás ve městech k ohroženým druhům, nicméně je vídán například v Praze u Rokytky.

—————————————–

Holub doupňák (Columba oenas) dorůstá délky 32–34 cm, v rozpětí křídel měří 63–69 cm a váží 250–300 g. Zbarven je převážně šedě s tmavými letkami a koncovou ocasní páskou, vínovou hrudí a žlutým zobákem. Od jiných druhů holubů se liší zelenavě měnivou skvrnou na boku krku a jen částečnými černými křídelními páskami. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladí ptáci postrádají zelenou skvrnu na krku. Zpěv tvoří duté, v delších intervalech opakované „vhumb“. (Wikipedie)

foto: ebirds.eu

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..