Evropa má s ruskou ropou utrum

„Od letošního roku bude žít Evropa bez ruské ropy“. Tato slova napsal vyslanec Ruské federace v mezinárodních organizacích ve Vídni – Michail Uljanov, na svém twitterovém účtu.

Reagoval tím na  takzvané „zastropování“ cen na ruskou ropu, které si schválila EU. „Od tohoto roku bude Evropa žít bez ruské ropy. Moskva už dala najevo, že nebude dodávat ropu do zemí, které schválily protitržní zastropování cen. Prostě si počkejte. Nebude trvat dlouho a EU obviní Rusko, že využívá ropu jako zbraň.“, napsal Uljanov.

Zastropování se v EU dohodlo ve výši 60 USD za barel. Přitom dnešní cena  činí na trzích od 70 do 85 USD za barel. Neprošla cena, kterou prosazovalo Polsko: 30 – 40 USD za barel, tedy polovinu tržní ceny, navíc cenu, která je pod hladinou rentability. Zřejmě ne nadarmo Winston Churchill označil svého času Polsko za „hyenu Evropy“. Zastropování se má totiž týkat ropy, která postupuje do zemí přes moře. Polsko ovšem, dostává ropu z Ruska potrubím, takže by se ho zastropování týkat nemuselo.

To ale nemusí být tak docela pravda. Rusko, ze svého pohledu, nerozlišuje způsob dodávky, ale země, které pro zastropování zvedly ruku. Takže se to z ruského úhlu pohledu může klidně týkat nejen Polska, ale i Slovenska.

Do ČR proudí ropa přes ropovod IKL, který u nás známe spíše jako Ingolstadt, napojený na ropovod Adria,  jímž proudí arabská ropa z italského Terstu.  Zatím. Bude zajímavé sledovat možnou změnu obchodních a solidárních priorit zemí, které jsou zdroji blíže. Na nějakém Česku pak nemusí ani Itálii, Slovinsku, Rakousku či Německu vůbec záležet. A kdo se navíc bude ohlížet na jakousi lokajskou vládu, která ani ve své zemí, u vlastního národa, nemá podporu?

Pravda, ono „zastropování“ se týká jen ruské ropy, ale jen naprostý ignorant nevezme na vědomí, že zrušení dodávek ruské ropy bezpochyby zvýší cenu i arabské ropy. A země OPEK+ se tomu určitě bránit nebudou.

Anglosasové, což jsou dnes už prostým okem viditelní loutkovodiči Evropy, si mnou ruce. Ani USA ani VB nejsou v EU, takže pro ně žádná sebevražedná omezení neplatí. Plán likvidace evropského konkurenta  Anglosasům vychází zatím na jedničku. A zejména USA na této devastaci Evropy vydělají stejně, jako vydělávaly na všech konfliktech od svého vzniku. Ale to je samozřejmě „demokratický“ výdělek, že?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..