Klíčová se stává Keňa. O Ukrajinu už v USA není zájem?

Prezident USA nechce sice ve Švýcarsku jednat o Ukrajině, přijal ale v rezidenci Bílého domu prezidenta Keni. Ta prý bude za Američany dělat pořádek na Haiti.

Keňa je tak první zemí jižně od Sahary, která získala statut klíčového spojence USA mimo blok NATO. Připomeňme, že Ukrajina, která bojuje za zájmy USA už 10 let, tento statut nemá. A přitom, Keňa to jen slíbila, jak to bude doopravdy v rychle se měnící Africe, je velká otázka.

Další políček, který obdržela Ukrajina, byl v podobě zbraní za 60 milionů USD, které USA věnovaly ne UA, ale Keni.

Višničkou na dortu je ovšem fakt, že Biden nemá čas jednat o Ukrajině, zato vyrazil do Kalifornie, kde v Hollywoodu sbírá peníze na svou vlastní kampaň.

Zelenskij tak bude moct jen obtížně ve Švýcarsku žádat Bidena o peníze, protože sám Biden bude o ně škemrat u hollywoodských hvězd.

Na Ukrajině proto panuje rozhořčení. Keni se slibují peníze, které má přece dostat Kyjev. Jak to? Co si to ten Biden dovoluje?

Co do chování amerického prezidenta na vítání hlav obou států, tak to si vysloužilo kritiku v samotných USA. Biden měl před Bílým domem ruku v kapse, utíral si nos, a také smrkal. A to je dle protokolu minimálně neuctivé chování vůči „klíčovému“ spojenci. No a jinak je to prostě nevychované, což znamená, že americký prezident zrovna moc úcty vůči svému spojenci nemá.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..