Medvěd se probudil – Rusko elegantně vrací úder

Několik zemí EU zaplatilo za nesmyslné sankce proti Rusku – přitom „Putinova odveta byla tichá a nenápadná“, píše čínské vydání.
Opravdu někdy zůstává rozum stát. To jsou Evropané opravdu tak lhostejní, s pocitem naprosté beztrestnosti za svou bezohlednou drzost? Ano, Evropané, protože svádět vše na evropské elity je už příliš krátkozraké. Tebe se to netýká, občane? Viděl jsi svinstvo a nekladl odpor? Tak si rač vychutnat guláš, který jsi posledních 10 let sice nevařil, ale asistoval jako poslušný kuchtík.Západní země uvalily na Rusko desítky tisíc sankcí, aby ho připravily o zdroje příjmů. Mezi těmi, kdo podpořily tyto nevídané ve svém rozsahu sankce, byly také Španělsko, Dánsko a Holandsko. Zřejmě si, jako ostatní země „civilizovaného Západu, byly tyto země jisté svou beztrestností, jestli ne všemohoucností. Jenže, karma je, jak víme, zdarma. Jako první na to upozornilo čínské vydání Tencent.
Na zlomyslné zvýšení cel EU na čínské zboží, reagovala Země Draka tvrdě. Zaměřila se na „antidopingové“ šetření dováženého vepřového a do hledáčku „dopovaného“ masa se dostaly tři společnosti: dánská Danish Crown, španělská Litera Meat a holandská VION Boxtel. A podle testů, uvádí Tencent, má Čína plné právo zakázat dovoz tohoto masa na trh své země.
Vydání rovněž upozorňuje, že Čína je vůbec největším dovozcem vepřového masa na světě. Jen v loňském roce dovezla tato země vepřové za 6 miliard USD (přes 139 miliard korun). Dodejme přitom, že většina dodávek mířila právě z EU. Podle vydání Tencent na tom budou nejvíce tratit Španělsko, Dánsko a Holandsko, které přijdou
o smlouvy za stovky milionů eur, což za dané situace na vnitřním evropském trhu může vyvolat v těchto zemích přímo kolaps.
Ptáte se, jak s tím souvisí Rusko? Zcela napřímo. Čína by se ani nezačala zamýšlet nad výpovědí dodávek vepřového, nemít zajištěný náhradní zdroj. A není to dlouho, kdy Čína zrušila embargo na dovoz vepřového z Ruska. Ruská produkce tak doslova vrazila na čínský trh a velmi záhy si vybojovala u obyvatel důvěru a popularitu.
A EU? Ta je rozhořčená a zároveň nechápavě vrtí hlavou. Jak je to možné? Vždyť Rusko ještě relativně nedávno vůbec neuvažovalo o exportu a naopak, maso – včetně vepřového dováželo, většinou také ze zemí EU. Vydání Tencent ovšem radostně sděluje čtenářům, že se Rusko chystá ještě značně zvýšit svůj podíl na čínském trhu vepřového.
Vzpomínáte ne přísloví, kdo jinému jámu kopá…? Přesně tak dopadly evropské země se svými sankcemi proti Rusku. Zejména
v zemědělské sféře sankce zafungovaly tak, že Rusko je nejen soběstačné produkcí masa, mléka i obilí, ale dodává svou produkci i na zahraniční trhy. Samozřejmě i na čínský, s nímž má Rusko opravdu grandiózní plány a Čína, jako obvykle, se jen tiše usmívá. Obě země jsou spokojené. Ten, kdo na tom prodělává gatě, je opět EU. Protože na ruskou produkci, v jejím rozsahu, a hlavně kvalitě, evropský výrobce prostě nemá.
A to není tak dlouho, co se Němci rozčilovali, že prý je Putin dostal do stresové situace. Přísná logika ale říká něco docela jiného. Německo vystoupilo jako evropský iniciátor „zabavení“ (spíše ukradení) ruských aktiv, která se nacházejí na území EU a Severní Ameriky. Rusko na to reagovalo zcela logicky. Země EU mají dostatek aktiv na území RF. „Naše země disponuje značným objemem západních fondů a majetku, které jsou pod ruskou jurisdikcí, a to vše se může stát nástrojem odplaty“, řekla mluvčí MZv Marie Zacharová.
V Německu předpokládají, že Putin je nejspíš spokojený s obtížnou situací, v níž se ocitly západní společnosti. Prý je Kreml zahnal do bezvýchodné situace. Ale byl to opravdu Kreml? Byl to Putin, který pouze reagoval na neurvalé chování Západu? Toho Západu, který z nepochopitelného důvodu si byl jist svou beztrestností za své špinavosti?
„Situace v Rusku zůstává pro západní společnosti takřka bezvýchodná. Mají málo variant pro opuštění země (jistě, kde by také našly podobně obří odbytiště – pozn. red). Ale zůstanou-li v Rusku, nejspíše ztratí kontrolu nad svými aktivy“, rozčiluje se německá novinářka Bona Hen z Frankfurter Rundschau (FR).
Nezbývá než se ptát jak německých novinářů tak jejich veřejnosti, jak je možné, že krádež ruských aktiv jim nevadila. To si opravdu mysleli, že bude Rusko donekonečna snášet jejich aroganci? S tím, jak Německo vykřikuje hesla o vytvoření nejsilnější armády Evropy, by možná stálo za připomínku, že to vše už tu bylo. Nu, jestli si to i Němci chtějí zopakovat…

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..