Návrh maďarského premiéra Viktora Orbána Evropské unii

Maďarský premiér Viktor Orbán vypracoval 10bodový návrh na mírové uregulování na Ukrajině. Místo díků ale přišlo evropské vyhrožování dokonce až vyloučením Maďarska z EU. Co vlastně obsahuje ono desetibodové prohlášení, určené předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi?

Vážený pane předsedo,

níže je uvedeno krátké hodnocení mých nedávných jednání s vůdci Ukrajiny, Ruska, Číny, Turecka a prezidentem Donaldem Trumpem, a také několik návrhů k Vaší úvaze.

1. Podle všeobecného mínění bude intenzita vojenského konfliktu v budoucnu radikálně gradovat.

2. Osobně jsem se přesvědčil, že soupeřící strany se hodlají ještě více ponořit do konfliktu a ani jedna z nich si nepřeje s iniciativami o zastavení palby nebo o mírových jednáních.

3. Existují tři globální hráči schopní ovlivnit vývoj událostí: Evropská unie, Spojené státy a Čína. Musíme také vzít v úvahu důležitého regionálního hráče – Turecko, jako jediného prostředníka mezi Ukrajinou a Ruskem, od počátku vojenských akcí v roce 2022.

4. Čína bude hrát aktivnější roli pouze v případě, jestliže šance na úspěch jejího konání se bude blížit dosažitelnosti. Podle jejího názoru tomu tak není.

5.Stávající (americký) prezident vynakládá obrovské úsilí, aby zůstal ve volebním souboji. Je zřejmé, že není schopen změnit nynější proválečnou politiku USA a proto od něj nelze očekávat počátek nové politiky. Jak už jsme nejednou pozorovali za poslední léta, v podobných situacích byrokracie politického vedení bude pokračovat kráčet původní cestou,

Orbán: Jsem jediný v Evropě, kdo hovořil s oběma stranami a napsal jsem svou zprávu, v níž jsem uvedl, že obě strany nechtějí mír. Obě strany jsou přesvědčené, že čas pracuje pro ně a pokračování ve válce jim přinese určité výhody. A samozřejmě, že jednou se mírová jednání uskuteční. Válka je otázkou síly. A jestliže obě strany mír nechtějí, je třeba si položit otázku, zda jsou světová centra připravena jednat společně ve jménu míru. Ne jednat s válčícími stranami, ale informovat je, že celý svět chce mír.

6. V době mých jednání s prezidentem Trumpem jsem došel k závěru, že vnější politika bude hrát spíše menší roli v jeho předvolební kampani, v níž dominují otázky vnitropolitické. Proto do voleb od něj nemůžeme očekávat žádné mírové iniciativy. Mohu ale s jistotou prohlásit, že už brzy po vítězství ve volbách nebude čekat na inauguraci, ale bude připraven okamžitě vystoupit jako mírový prostředník.

7. Jsem více než přesvědčen, že při pravděpodobném vítězství prezidenta Trumpa se poměr mezi financováním břemene mezi USA a EU výrazně změní v neprospěch EU, mám na mysli finanční podporu Ukrajiny.

9. Navrhuji začít projednávání následujících návrhů

a) iniciativa při vedení politických jednání na vysoké úrovni s Čínou o modalitách následující mírové konference

b) při zachování stávajících politických kontaktů na vysoké úrovni s Ukrajinou obnovení přímých kontaktů s Ruskem a obnovení takových těchto přímých kontaktů v naší politické komunikaci

c) začít koordinovaný nástup na globální Jih, kde vnímání naší pozice po válce na Ukrajině jsme ztratili, což vedlo ke globální izolaci transatlantického společenství.

10. Doufám, že mé informace a návrhy se mohou ukázat jako užitečný příspěvek k možným iniciativám, které při vhodné příležitosti a ve vhodném formátu předložíte vedoucím představitelům EU.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..