Dolarová past tvrdě zaklapává, mohou za to sankce

„Stále více zemí se zříká amerického dolaru.“ A to neřekl nikdo menší, než Janet Louise Yellenová, ministryně financí USA.

Konstatovala, že za to mohou sankce, které Amerika uplatňuje příliš často. A skutečně, jde o oblíbený nástroj mocenské politiky amerických elit. Jenže, nic netrvá v světě věčně, jak se praví v písničce a důvěra řady zemí má nejspíš také své meze.
Vždy osočované Rusko tak nemuselo hnout ani prstem, aby se nesmyslnost sankcí projevila ve své plné „kráse“. Zjevně si více zemí uvědomilo, že dnes je to Rusko nebo Čína, ale zítra to může být jejich stát nebo firmy, které se administrativě USA za něco znelíbí. Dle Yellenové stále více zemí hledá jiné možnosti, plateb jako například kryptoměny.

Prohlášení ministryně přišlo navíc krátce poté, co se země BRIKS rozhodly pracovat na přípravě vlastní obchodní měny.

Upozorňovat, že po pokusu o atentát na Donalda Trumpa, může jít před volbami o definitivní hřebíček do politické rakve stávajícího prezidenta USA, J. Bidena je nejspíš zcela zbytečné. Takže, jestli nedojde k nějakému dalšímu demokraticky vražednému pokusu, nejspíš Trump vyhrál.

Zřeknutí se obchodování v dolarech je však jen jedna věc. Lze ale předpokládat, že bude zanedlouho následovat past druhá, a to požadavek řady zemí o navrácení zlata a jiných rezerv, které mají země ve Fort Knoxu a v Bance federálních rezerv v „úschově“.

Nejspíš pak teprve nastane ten pravý kvapík. Je totiž otázka, kolik toho cizího zlatého prachu ještě dokáží USA „vymést“ z koutů Fort Knoxu nebo Banky federálních rezerv v New Yorku. Tedy kolik zlata tam ve skutečnosti ještě vůbec je. Vzpomeňme na německou kancléřku Angelu Merkelovou, které byla zamítnuta žádost o navrácení celého německého zlata a byla nakonec ráda, že si odvezla alespoň jeho zlomek. Navíc jí nebylo dovoleno se na vlastní zlato ani kouknout.

Takže nakonec se může ukázat, že jsou tam po demokratech jen chatrné zbytky zlatého prachu. Zdálo by se, že to opět hraje do ruky Trumpovi, což ale zdaleka nemusí být pravda, protože v případě vítězství, právě on bude muset tuto situaci řešit. A to je, řekněme bez obalu, takový danajský dar, který nelze přát ani nepříteli, kterým pro demokraty Trump rozhodně je. Navíc, mu bude okamžitě připomenuto, že i on byl 4 roky v prezidentském křesle.

No a konečně se můžeme setkat s višničkou na dortu, kdy USA řeknou: „Zlato? Jaké zlato? Tím jsme za vás přece platili do Kyjeva obranu demokracie. A jaké že naše dluhy? Všem komu dlužíme, odpouštíme“. A my všichni ostatní pak budeme rádi, když na nás aspoň nevypláznou jazyk.

Foto: internet, text: Hej,Slovane!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..