Generace NEET – a máme to tady -!!!!

Co to vůbec je, generace NEET? Z angličtiny se to dešifruje (NOT IN EDUCATION, EMPLOYMENT, TRAINING – NE vzdělání, zaměstnání, výcvik-průprava). Prostě mladí, co od 15 do 29 prostě nechtějí NIC!

Chci se válet, budu se válet. Chci se toulat, budu se toulat. Chci diskutovat o „hodnotách“ života, vždycky se najde někdo, s kým mohu podiskutovat. Chodit do práce? Nesmysl. Přece nebudu dřít 40 hodin týdně za nějaký plat. K čemu?
Západní sociologové bijí na poplach. Ukázalo se totiž, že toto „hnutí vůbec nezasahuje výrazně dětičky zbohatlíků, ale jde od sociálního průměru dolů. Zejména v USA to zasáhlo až do zcela dolních vrstev.
Paradoxně se to projevilo ve chvíli, kdy některé evropské země začaly zvažovat znovuzavedení povinné vojenské prezenční služby. A ejhle, co nám vyplavalo na povrch. Komunismu se mládeži zachtělo – každý dle schopností, každému dle potřeb. Někteří sociologové, pravda, před tímto nebezpečím u mladé generace varovali, no ale kdo by je poslouchal, my přece chceme pro naše dětičky jen to nejlepší.
Jenže, právě ve chvíli, kdy Západ žene Evropu k válce, lze očekávat, že nějaký dril a disciplína se těmto mladým zamlouvat nebude. Takže začnou protesty, stávky, bouře, a podobně.
Ptáte se, za jaké peníze takto tito NEET fungují? Inu, na pár měsíců se překonají a jdou do zaměstnání. Pak se na to vykašlou, dostanou podporu, no a protože o práci nezavadí (ani nechtějí), tak úspěšně proplouvají svým „šťastným“ životem.
Jenže, to je pouze začátek, protože takový proces žádný sociální systém nemůže vydržet dlouho. Takže, když nebudu dávky, tak si NEETs pomohou jinak – krádeže, rabování, podvody, drogy…
Už slyším rodiče – tak to ne, promluvím s ním, dostane pár facek, vyženu ho/ji z baráku…
Ale nevyženete, drazí rodičové. Nevyženete proto, že budete vědět, že ta ulice z vaší ratolesti udělá přesně to, co svému holoubátku rozmazlenému nepřejete. A pár facek? No tak to se ještě dočkáte, že vás ratolest udá pro domácí násilí. A nějaká domluva? K smíchu. Jestliže se tento jev stává „hnutím“, nebudete čelit jen své ratolesti, ale celému hnutí jeho souvěrců, které prostě nechce dělat NIC!
Představa, že by se přece jen někdo pokusil nahnat alespoň mužskou část těchto NEEDs do armády, mě naplňuje děsem, protože navíc tato rozhořčená mládež se dostane ke zbraním. A představa, že „toto“ by mělo bránit naši zem, mě optimizmem zrovna nenaplňuje.
Zatím toto hnutí zdánlivě sílí v západní Evropě. Je ale jen otázkou času, než se té myšlenky chopí nějaké hnědokošilaté „chvilky“ a zaplaví to naplno i tuto zem. A k tomu musí nutně dojít, jestliže s tím ale hodně rychle něco neuděláme. Ono je jich totiž jen v ČR 10,9%. Pravda, zatím jsme lehce pod průměrem EU, ale opravdu zatím a opravdu jen o ten pomyslný „chlup“.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..